Laserindustrin kan mötanya utmaningar!
Laser har utvecklats snabbt de senaste åren och olikanya laserutrustningar och teknologier dyker upp en efter en. Laserindustrin håller på att bli en bransch där stora företag aktivt använder sig av. Hur företag snabbt kan hänga med i takten i laserteknikutvecklingen och hur man förankrar den framtida utvecklingsriktningen ärnågot som måste övervägas. , är också en fråga som 2024 World Laser Industry Conference och World Laser Industry Exhibition vill utforska och besvara.
Bland dem fokuserar forskare och experter som kommer att delta i laserkonferenser och utställningar förnärvarande på förslaget att förvandla tvålvatten till laser, och tror att detta område har stor potential.
Forskare har upptäckt att bländningen på bubblor gjorda av tvålvatten och fluorescerande färgämnen förvandlar dem till små lasrar som kan fungera som trycksensorer. Lasrar producerar ljus genom en process av ljusförstärkning, där passage av fotoner genom ett medium stimulerar emissionen av fler fotoner.
På så sätt är det lätt att förstå att huvudkomponenterna i en laser är mediet som förstärker ljuset, och den optiska återkopplingsprocessen som skickar samma foton genom mediet flera gånger. Överraskandenog uppfyller såpbubblor alla dessa kriterier.
I experimentet, utfört av ett team av forskare från universitetet i Ljubljana, visade den inre volymen av bubblor - varavnågra var mindre än en halv millimeter i diameter och andra flera centimeter i diameter - användes för att bygga ett hålrum. För att förstärka ljuset lade forskarna till ett fluorescerande färgämne till blandningen som lysernär den är upplyst.
Slutligen riktade forskarna ljus från den optiska fibern in i bubblan genom en fokuseringslins, vilket fick bubblan att generera sin egen laser. Forskarna kunde skapa optisk feedback genom att skicka laserljus in i bubblan, fånga ljuset i en slags ringnär det upprepade gånger reflekterades tillbaka till den inre ytan.
Enligt detta uttalande kommer alla såpbubblor att användas för att få en liten laser. "Vi använder vanlig tvål eller blandningar som vi lätt kan köpa till barn. Då räcker det att tillsätta en liten mängd fluorescerande färgämne", förklarar Matjaž Humar från universitetet i Ljubljana i Slovenien.
Laserkonferensens organisationskommitté för 2024 fick också veta att teamet hade försökt använda flytande kristaller istället för tvål, vilket skulle göra lasern mer stabil och ha en längre livslängd. Detta ger också forskarna förtroende för att de kan förvandlas till trycksensorer.
Det råder ingen tvekan om att dennanya upptäckt kommer att främja utvecklingen av laserindustrin. Det finns fortfarande många okända i laserindustrins kedja som väntar på att vi ska utforska, och vi är fulla av förväntningar.